• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN, Halkımızı İtidale Davet Ediyorum, Stok Yapmaya Gerek Yok, Fiyatlar Düşecek.


 Un, pirinç, makarna, mercimek, kuru fasülye, nohut ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artışların üreticiden ve perakendeciden kaynaklanmadığını belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, üreticinin zorluğu çektiğini, ama sefasını aracıların sürdüğünü belirterek, “Halkımızın fazla stok yapmasına gerek yoktur. Çünkü, yeni mahsul piyasaya çıkıncaya kadar stoklarda yeteri kadar mahsul bulunmaktadır” dedi.
             
1 AYDA FİYATLAR KATLADI

Son bir ay içerisinde un, pirinç, makarna, mercimek, kuru fasülye, nohut ve bitkisel yağ fiyatlarındaki aşırı derecede yüksekliğinin üretici ve perakende satış yapan esnaflardan değil, spekülatörlerden kaynaklandığına dikkat çeken TESK Genel Başkanı Palandöken, ''Zorlukları üreticinin çekmesine rağmen, sefasını spekülatörler sürüyor. Dünya piyasalarında tarımsal ürünlerin fiyatı küresel ısınmanın neden olduğu üretim azalışlarının da etkisiyle son 1 yıl içinde kısmi bir artış gösterirken, ülkemizde Dünya fiyatlarındaki bu artış spekülatörler tarafından istismar edilerek son 1 ay içerisinde kimi tarım ürünleri fiyatlarında iki kata varan artışlar gerçekleştirilmiştir. Bundan, spekülatörler büyük gelirler elde etmektedir. Üreticinin elinden çıkan ürünlerin fiyatları bir anda kat kat artıyor. Mağdur olan ise yine emeğini, zahmetini ve sermayesini koruyamayan çiftçimiz ile esnafımızdır'' dedi.  

              AÇIKLAMALAR SPEKÜLATÖRLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR

     Palandöken, ''Ürün çiftçinin elinden çıktıktan sonra bir anda fiyatı inanılmaz derecede artıyor. Piyasalarda üreticinin sattığı fiyatların çok üzerinde fiyatlarla karşılaşıyoruz. Tabi ki, bu durumdan tüketici de rahatsız. Ama ortaya çıkan bu durum üretici ve perakende satış yapan esnaftan değil, paketlemede ve satışlarda yaşanıyor. Oysa mevsimsel olarak bu ürünlerin kullanım ve tüketimi en az düzeyde bulunuyor.  Böyle durumlarda her önüne gelenin açıklama yapması spekülatörlerin ekmeğine yağ sürüyor. Piyasada bir darlık havası oluşturuluyor. Onun için yetkili bakanlık ve kuruluşların dışında açıklamalar ülkeye ve ekonomiye zarar veriyor. Böyle olunca da fiyatlar biranda yükseliyor. Temel gıda maddeleri ile ilgili açıklamalar yapılırken dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü, ülkemizde yeni mahsul çıkıncaya kadar halkımıza yetecek miktarda ürün bulunmaktadır. Yeni ürün çıkınca da bu fiyatlar kendiliğinden aşağı düşecektir. Onun için halkımızın telaşlanmasına, stok yapmasına hiç gerek yok” diye konuştu.