• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, Sosyal Güvenlik Bakanıyla Görüştü


 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken , Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le Esnaf ve Sanatkarların beklentilerini 9 madde halinde sundu. TESK'in istekleri şöyle:

1- Sosyal güvenlik destek birimi oranının arttırılması, kayıt dışılığı tetikleyecek, muvazaalı devir işlemlerine ortam hazırlayacak, işyerlerinin kapanması sürecini hızlandırarak istihdamı olumsuz etkileyecektir. Esas itibariyle insanlar, emekli aylıkları yetmediği için işyerlerini açık tutuyorlar ya da yine bu nedenle iş bulabilirlerse emekli iken yeniden çalışmaya başlıyorlar. Bu bakımdan, Sosyal Güvenlik Destek Priminin tamamen kaldırılması, emekli iken çalışan esnaf ve sanatkarlarımızın en önemli beklentilerindendir.

2- Sağlık hizmetinden yararlanmak herkesin hakkıdır. Ancak, esnaf ve sanatkarlarımız, işleri iyi gitmeyip 30 günden fazla prim yatıramazlarsa, kendileri, eş ve çocukları ile bakmakla yükümlü oldukları aile mensupları sağlık hizmeti alamayacakları gibi bu durum sigortalılar arasındaki norm ve standart birliğini bozmaktadır. Tasarı ile öngörülen prim ödememe süresinin 30 günden 120 güne çıkarılması bize göre daha doğru, norm ve standart birliği yönünden de daha uygun bir çözüm olacaktır.

3- Tasarı ile öngörülen; ayaktan tedavi muayenelerinde 2 YTL yatarak tedavide finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri bedelinden %1 oranında katılım payı alınmasına ilişkin düzenleme Devletin bütün bireylerinin yaşamını beden ve ruh sağlığı içerisinde sürdürmesini sağlamak Anayasanın 56. maddesiyle devlete verilen bir yükümlülük olduğundan kaldırılmalıdır.

4- Emeklilere bağlanacak aylıkların hesaplanmasında öngörülen düzenleme ile emekli aylıklarında azalma olacağından, mevcut aylık bağlama oranı korunmalıdır.

5- Yaşlılık sigortasından yararlanmak için aranan gün sayısı 9000 günden 7200 güne düşürülmeli ve kademeli geçiş kaldırılmalıdır.

6- Bugüne kadar ekonomik güçlükler ya da başka nedenlerle borçlanma imkanlarından yararlanamayan veya borçlarını yeniden yapılandırmakla birlikte taksitlerini düzenli olarak ödeyemedikleri için sistemden çıkmak zorunda kalan esnaf ve sanatkarlarımız için, 1/1/1985'ten bugüne kadar vergi kaydı olup da bu süreli sigortalılık süresi olarak değerlendirmeyenlere, reform öncesi bir fırsat daha verilerek borçlanma imkanı verilmektedir.

7- Aynı hizmet süresi ve aynı basamaktan emekli olmalarına rağmen, prim ödeme dönemi ve aylık bağlanması için talepte bulunulan döneme ait mevzuattaki aylık bağlama oranlarındaki farklılıklar nedeniyle, Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına önemli farklılıklar oluşmaktadır. Bu uygulama, emekliler arasında kuruma karşı güvensizliğe yol açmaktadır. Bu nedenle aynı süre ve basamaktan emekli olanların aylıkları eşitlenmelidir.

8- 4956 sayılı kanunun geçici 2. maddesine göre basamak yükseltme talebinde bulunarak basamak satın alan sigortalıların aylıkları halen yeni basamaklarının düzeyine çıkarılmamıştır. Teknik bir sorundan kaynaklandığı ifade edilen bu durum düzeltilmeli ve sigortalıların aylıkları, basamaklarına intibak ettirilmelidir.

9- Esnaf ve Sanatkarların beyan edeceği prime esas kazanç tasarına öngörülen alt ve üst sınırlar arasında kalmak üzere kendi tercihine göre yapılmalıdır.