• E-Posta
  • Yazdır

Palandöken, esnaf ve sanatkarların Bağ-Kur yönetiminde yeniden temsil edilmeli


 Ekonomik sosyal Konsey toplantısında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanatkarların Bağ-Kur yönetiminde yeniden temsil edilmesinin sağlanmasını isteyerek, sigortalılara basamak yükseltme ve borcu bulanan üyeler için son bir kez borçlanma imkanı sağlanmasını istedi.

sosyal güvenlik; tüm vatandaşlarımızın bugünlerinin ve yarınlarının, sosyal ve ekonomik açıdan teminat altına alınması bakımından hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Palandöken, “Sosyal güvenlik evrensel, temel bir insan hakkı olup, ilk defa bu yönüyle 1948 yılındaİnsan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer almıştır. Ülkemiz; hem bu bildirgeye taraf olduğundan ve hem de en temel ve değerli bir hak olan yaşama hakkının ayrılmaz bir parçası olarak sosyal güvenlik konusunda en uygun yasal düzenlemeyi yapmak zorundadır” dedi.

Küreselleşme olgusu nedeniyle malların, sermayenin ve emeğin, ülkeler arasında serbestçe dolaşmakta olduğunu hatırlatan TESK Başkanı bu durumun göçmen işçiliği artırdığını, çalışma ve sosyal güvenlik konularının, yalnızca ulusal nitelikte değil, uluslararası ilke ve yaklaşımlar da dikkate alınarak düzenlenmesini gerekli kıldığını söyledi. Uluslararası Çalışma Örgütü, Avrupa Konseyi üyeliği ve AB üyelik sürecinden doğan çok taraflı yükümlülükler ve imzaladığımız ikili sosyal güvenlik anlaşmalarının da ülkemize bu alanda mükellefiyetler yüklediğini kaydeden Palandöken, “Bu konuda yapılacak düzenleme çalışmalarının, işin tabiatı gereği çok kolay olmayacağı açıktır. Nitekim, ülkemizde de sosyal güvenlik konusunda sürdürülen yasal düzenleme çalışmaları; esas itibariyle katılımcı bir anlayışla, ilgili meslek kuruluşları, sendikalar ve diğer sivil toplum kuruluşlarının katkı ve katılımıyla, uzun bir süreden beri devam edegelmektedir” diye konuştu.

Sayıları yaklaşık 500 civarındaki alım-satım, hizmet ve üretim mesleklerinde geleneksel yapıyı temsil ettiklerini de ifade eden Palandöken, “Köy, mezra, kasaba, ilçe ve illerde sabahın erken saatlerinden gece yarısına kadar daha çok emek ağırlıklı görev yapıyor, halkımıza hizmet sunuyoruz. Sınırlı bir sermaye ile çalışarak; esnafımız tüccar, zanaatkarlarımız ise sanayici olmaya gayret ediyor. İşletmelerimizde çıraklarımız, kalfalarımız ve ustalarımız çalışıyor. İstatistiklere göre, KOBİ’leri en çok bizim iş yerlerimizde işi öğrenen çıraklar, kalfalar ve ustalar açıyor. Meslek mensuplarımızla yanlarında çalışanlar arasında, kökleri 13’üncü yüzyıla giden ve eline, diline, beline sahip olmayı; gönlünü, kapısını ve sofrasını açık tutmayı öngören Ahilik felsefesi uyarınca patron-işçi ilişkisi değil, usta-çırak ilişkisi devam ediyor” şeklinde konuştu