• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN: "2007 Seçim Yılı Oldu" "2008 Yılında Sorunlarımızın Giderilmesini İstiyoruz.


 2007 Yılına genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ve yaşanan Anayasa krizlerinin damgasını vurduğunu söyleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2007 yılı seçim yılı oldu. 2008’in ise esnaf ve sanatkarların sorunlarının aşıldığı bir yıl olmasını diliyorum” dedi.

2007 yılını değerlendiren ve 2008 yılındaki beklentileri ile ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2001 yılında yaşanan krizin izleri halen bir ölçüde de olsa devam etmektedir. Yaşanan ekonomik krizden tüm kesimler gibi esnaf-sanatkarlarımız da etkilenmiştir. Sonuçta işçinin, memurun, köylünün, emeklinin durumu kötüleşirse, bundan etkilenen ilk sosyal kesim esnaf ve sanatkarlardır. Halkın alım gücü düşerse; piyasa hareketliliğini yitirir, para dönmez ve en temel masraflarımızda kısıntıya gideriz. 2001 krizinde ülkemiz yüzde -9.4 oranında küçülmüş, kişi başına milli gelirimiz 2.100 Dolar’a gerilemiş, yoğun bir işsizlik yaşanmıştır” diye konuştu.

İKİ ÖNEMLİ SEÇİM

2007 yılında iki önemli seçim geçiren ülkemizde makro ekonomiden mikro ekonomiye geçişin istenilen seviye de olmadığını anlatan Palandöken, “iki önemli seçim yaşamamıza rağmen, kriz ortamı yatışmış, ekonomide istikrar sağlanmış, güven yaratılmış gibi görünse de, ülke ekonomimiz tam anlamıyla düzlüğe çıkabilmiş değildir. Bu nedenle halen açılana yakın esnaf-sanatkar işyeri kapanmaya veya el değiştirmeye devam etmektedir. 2007 Yılı içerisinde 170 bin 854 iş yeri açılırken, 130 bin 370 iş yeri kapanmıştır. Bir yandan AB ile uyum sürecinin getirdiği yükler, diğer yandan hızla piyasada egemenlik kuran büyük sermaye grupları, bir yandan da meslek mensuplarımızın yeterince teşvik edilmemesi, esnaf ve sanatkarlarımızı yok olmaya doğru itmektedir.” şeklinde konuştu.

            “ÇİN MALLARI SEKTÖRÜ İŞGAL ETTİ”

Ekonomide uygulanan düşük kur-yüksek faiz politikasının makro sakıncalarının bilindiğini anlatan Bendevi Palandöken, “Düşük kur politikasının perakende sektörüne etkisi, özellikle kalitesiz ve standart dışı Çin mallarının sektörü işgal etmiş olmasıdır. Fiyatı çok ucuz, kalitesi çok düşük bu mallar, uygun kaliteli mallar karşısında fiyat avantajı nedeniyle piyasada üstünlük sağlamakta ve bundan sanayicilerimiz kadar tüketicilerimiz de zarar görmektedir. Bunun en önemli sonucu cari açık ve işsizliktir. Bu gelişmeler küçük üretici durumunda bulunan sanatkarlarımızı değil esnafımızı da etkilemektedir. Üretim ve işsizlik halkımızın gelir düzeyini düşürmekte bu da piyasalarda daralmalara ve esnafımızın iş hacminin azalmasına neden olmaktadır. 2008 yılında esnaf ve sanatkarımızın durumunun iyi olabilmesi tüm ekonominin ve halkımızın iyi olmasıyla yakından ilgilidir” dedi.

            ESNAF VE SANATKAR İŞBİRLİĞİ YAPMALI

Esnaf-sanatkarlarımızın yeni teknolojilere ayak uydurmalarını da öneren Palandöken, şöyle konuştu, “Esnaf ve sanatkarımız işbirliği yaptığı sürece gelecekten umutsuz olmaları için bir neden görmüyorum. Ancak buna ilave olarak; makro ekonomik ortamın da uygun olması kuşkusuz önemlidir. Ekonomimizdeki büyüme gerçek yatırım ve istihdama  dayalı olduğu, yani halkın alım gücü gerçekten arttığı sürece kesimimiz için olumsuz bir gidişin söz konusu olabileceğini düşünmüyorum. İş hacmini arttıran işletme kendini geliştirebilir, iş hacminin artması ise uygun bir ekonomik ortamda mümkündür. İş hacmi istenilen düzeyde artmadığı takdirde, esnaf ve sanatkarlarımızın ayakta kalmakta zorlanacağı kuşkusuzdur.”

            “ÇAĞLAYANDAN DESTEK BEKLİYORUZ”

 2008 yılı için hükümetten en önemli beklentilerinin, yaşanmakta olan sıkıntıların süratle çözüme kavuşturulması olduğunu kaydeden Bendevi Palandöken, “Bunun için sosyal kesim ve kuruluşlar arasında etkin bir diyalogun geliştirilmesi, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği ve koordinasyona dayalı çalışmaların gerçekleştirilmesi son derece önemlidir. Biz geçmişteki tüm olumsuzlukları bir yana bırakarak, yeni dönemde esnaf ve sanatkarlarımız için yeni ve olumlu ilişkiler geliştirmeyi  ve verimli ve başarılı çalışmalar yapmayı arzu ediyoruz. Bu çalışmalarımızda, bizden biri olan Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sn. Zafer Çağlayan’dan yardım ve destek bekliyor, beklentilerimizi boşa çıkarmayacağından hiç kuşku duymuyoruz” diye konuştu