• E-Posta
  • Yazdır

Yatırım Teşviği İçin PALANDÖKEN’den Hükümete Teklif: “ESNAF VE SANATKARLARA DA TEŞVİK VERİLMELİ”


 ANKARA - Ülkemizde yatırımların ve istihdamın teşviki amacıyla yürürlüğe konulan yasal düzenlemelerden esnaf ve sanatkarların yararlanamadığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Çıkarılan yasalar yalnızca tacir ve sanayiciyi kapsıyor. Esnaf ve sanatkarlarımızın da teşvik kapsamına dahil edilmesini bekliyoruz” dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ülkemizde, yatırımların ve istihdamın teşviki amacıyla yürürlüğe konulan iki yasal düzenlemenin mevcut olduğunu hatırlatarak, “ 29.1.2004 tarihinde kabul edilen 5084 sayılı “Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun” ile 29.8.2006 tarihinde yürürlüğe konulan “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar”dır. Bu iki yasal düzenleme ile 7 adet destek unsuru öngörülmüştür. Bunlar; Gelir Vergisi Stopajı Teşviki, Sigorta Primi İşveren Hissesi Teşviki, Bedelsiz Yatırım Yeri Tahsisi, Enerji Desteği, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Katma Değer Vergisi İstisnası ve Faiz Desteği’dir. Tacir ve sanayicilerimize sunulan bunca imkan esnaf ve sanatkarlarımıza da mutlaka sunulmalıdır” diye konuştu.

“ESNAF  60. HÜKÜMETTEN BU EKSİĞİN GİDERİLMESİNİ BEKLİYOR”

Bu kadar desteğin uygulanmasındaki amacın; yatırımların ve istihdamın teşviki olduğu ve bu teşviklerden bugüne kadar esnaf ve sanatkarların yararlanamadığını da anımsatan Palandöken, “Esnaf ve sanatkarlarımızın bu kapsama alınmama nedeni mutlaka sorgulanmalıdır. Amaç, yatırım ve istihdamın özendirilmesi olduğuna göre bunu gerçekleştiren işletmelerin tacir, sanayici veya esnaf sanatkar işletmesi konumunda bulunmasının hiçbir farkı olmaması gerekirdi. Esnaf ve Sanatkarlar, 60’ıncı Cumhuriyet Hükümetinin bu eksikliği biran önce gidermesini beklemektedir.

Bizler, bu haksız ve yanlış uygulamanın düzeltilmesinin ülkemizde yatırım ve istihdamın gelişmesine küçümsenemez katkılar sağlayacağına içtenlikle inanıyoruz. Böylece bir yandan ülkemizde bugün gerçekten ihtiyaç duyulan yatırım ve istihdamın özendirilmesi gerçekleştirilirken, diğer yandan da esnaf ve sanatkarlarımızın desteklenmesi sağlanmış olacaktır. Bu, Anayasa’mızın 173’üncü maddesinde öngörülen “Devlet esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır” şeklindeki emredici hükmünün de tabii bir gereğidir” şeklinde konuştu. .