• E-Posta
  • Yazdır

TESK Başkanlar Kurulu Toplantısı Yapıldı


 

ANKARA - Yılda bir defa yapılan TESK Başkanlar Kurulu toplantısı TESK Otel’de gerçekleştirildi. Sanayi ve Ticaret Bakanı M. Zafer Çağlayan’ın da katıldığı toplantıda konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, artık acil olan esnaf ve sanatkarların sorunlarının biran önce çözümünü istedi.

 S
anayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, kamuoyunda ''Büyük Mağazalar Yasası'' olarak bilinen kanunun, her kesimin görüşü alınarak hazırlanacağını ve 2008 yılı Ocak sonuna kadar bitirilip TBMM'ye sunulacağını söyledi.
     Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı ve esnafın sorunlarını dinledi.
     Bakan Çağlayan, yaptığı konuşmada, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yeniden tanzim edilmeye başlandığını belirterek, hem esnafa hem sanayiciye hem de küçük ölçekli KOBİ'lere hizmet vermeye çalıştıklarını söyledi.

     Çağlayan, bakanlığının esnaf ve sanatkarı hiç bir zaman gözardı etmediğini, 2002 yılında 50 bin esnaf kredilendirilirken, bu rakamın şimdi 750 bine ulaştığını, kredi hacminin de 154 bin YTL'den 2,4 milyon YTL'ye çıktığını kaydetti.
     Bakanlığının yeniden tanzimi ve yapılandırılmasına ilişkin, esnafın görüşlerine başvuracaklarını ifade eden Bakan, ''Kimseye rağmen bir şey yapılmayacak. Her şey ülkemizin menfaati için yapılacak'' diye konuştu.
     Esnafa büyük önem ve değer verdiklerini anlatan Çağlayan, esnafın ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarın bir unsuru olduğunu, önümüzdeki yıl, bu kesimin sorunlarının ayrıntılarıyla ele alınacağı bir şura düzenleyeceklerini bildirdi.
     ''1998 yılından bu yana esnaf şurası yapılmamış. Biz 2008 yılında bunu yapacağız ve her yıl tekrarını gerçekleştireceğiz'' diyen Bakan, bu geniş katılımlı toplantılarda, tüm sorunları ayrıntılı biçimde ele alacaklarını söyledi.
     Ülkenin geçmişte çok sıkıntılı ekonomik dönemeçlerden geçtiğini anlatan Çağlayan, ''O dönemlerde tek haneli enflasyonla çalışma sistemini bilmiyorduk ama şimdi bunu biliyoruz'' dedi ve ülkenin ekonomik ve siyasi istikrarının her şeyin üzerinde olduğuna işaret etti.
     Bu arada seçimler öncesinde siyasi anlamda pek çok spekülasyon yapıldığını hatırlatan Çağlayan, ''Hani ihtilal olacaktı? Hani istikrar olmayacaktı? Hani AK parti iktidar olmayacaktı'' diye sordu ve hiç bir şeyin milletin iradesinin önüne geçemeyeceğini kaydetti.
     Çağlayan bütün bu gereksiz spekülasyonların ekonomik atmosferi etkilediğini ve iç piyasada durgunluk yarattığını, bununda doğal olarak esnafı etkilediğini söyledi.
     Artık esnaf kesimininde, çalışma şartlarını ve beklentilerini serbest piyasa ekonomisi kurallarına göre düzenlemesini isteyen Çağlayan, bakanlık olarak kendilerinin de her türlü danışmanlık hizmeti vermeye hazır olduğunu bildirdi.

    
     -AŞURE AŞI GİBİ KANUN-
    
  
   Kamuoyunda ''Büyük Mağazalar Kanunu'' olarak adlandırılan yasanın çıkarılmasının geciktiğini kabul eden Çağlayan, ''Bu kanun, çok dejenere edilmiş ama artık çıkmak zorunda'' derken, şöyle konuştu: 
    
''Yıllardır çözülememiş bu meselenin içinde alışveriş merkezleri var, TOBB üyeleri var, TESK üyeleri var, tüketiciler var. Bu kanunu en yüksek uzlaşmayla çözeceğiz. Hep bir araya geleceğiz ve o masada mutabakat sağlayacağız. Sağlayamazsak o zaman bakanlık olarak ne doğruysa onu yapacağım. Bu konuda da serbest piyasa kurallarına göre hareket edeceğiz. Birimizin menfaati diğeri için dezavantaj olabilecek ama biz kanunu Fransa'da, Japonya'da, Almanya'da nasıl yapmışlarsa; hepsini inceleyip ona göre karar vereceğiz. Lezzetli bir aşure aşı otaya çıkaracağız. Ve bu kanun 2008 yılının Ocak ayı sonuna kadar bitirilmiş ve TBMM'ye sevk edilmiş olacak.''
    
     -PEŞİN VERGİ KONUSU
    
     Esnafın şikayet ettiği konulardan biri olan 'peşin vergi' konusunda da rahatlatıcı bilgiler veren Çağlayan, ''peşin vergi konusunu Maliye Bakanlığı ile görüşeceğim'' dedi.
     Bütçeye ilişkin çeşitli rakamlar veren Çağlayan, faiz gideri ve sosyal güvenlik harcamalarının önemli yer tuttuğunu ve elde kalan mevcudun ise yetersiz olduğunu söyledi ve bütçenin gelir kalemlerinin artırılması için herkesin gayret göstermesini istedi.
     Konuşmasında kendisinin 27 yıllık TOBB üyesi olduğunu hatırlatan Bakan, ''Ancak benim için TOBB neyse, TESK de odur'' dedi.
     Esnafın önünü açacak esnaf kuruluşlarını rahatlatacak yasa çalışmalarında da değişiklikler yapacaklarını anlatan Çağlayan, esnaflara ''Sizin derdiniz, benim derdim. Sizin sevinciniz, benim sevincim, Sizin mutluluğunuz, benim mutluluğum'' dedi ve Türkiye çapında tüm esnaf örgütleriyle bire bir görüşmelerini sürdüreceklerini söyledi.
     Çağlayan, 81 vilayeti gezeceğini hatırlattı ve bu toplantıların şu ana kadar Isparta ve Antalya'da gerçekleştirildiğini, İzmir, Adana ve Trabzon'da devam edeceğini bildirdi.
    
     -PALANDÖKEN'İN İSTEKLERİ-

    
     TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, esnaf kesiminin ülke nüfusunun üçte birini teşkil ettiğini, buna rağmen 1996 yılından bu yana, söz konusu kesimin en düşük düzeyde büyüme hızı gösterdiğini kaydetti.
 

     Esnaf ve sanatkarın problemlerinin çözülemediğini ve bu nedenle esnafın kendisini sürekli savunmak durumunda kaldığına dikkat çeken Palandöken, sorunların çözümünü istedi.
     Büyük Mağazalar Yasasının 150 milyar dolarlık bir sektör olduğunu ve 57 adet mesleği ilgilendirdiğini, dolayısıyla bu kanun üzerinde mutabakat sağlanması gerektiğini ifade eden Palandöken, Bağ-Kur'luların sağlık ve tedavi hizmetlerinde yararlanamadığını söyledi. Palandöken, sorunlarını şöyle dile getirdi:
     ''Esnaf ve sanatkar oldukları halde ustalık belgesine sahip olmayanların ticaret odalarına kaydına devam ediliyor. Bu nedenle de esnaf ve sanatkar odalarımız üye kaybına uğruyor. Giderimiz düşüyor ve zarar görüyoruz.
     Kalfa, usta, teknisyen vs gibi fen adamlarımızın görev unvanı ve yetkilerine ilişkin elde edecekleri haklarla ilgili yasal düzenlemeler yapılamıyor.
     Esnaf ve sanatkarın kullandığı kooperatif kredilerine uygulanan faiz oranları yüksekliğini koruyor. İstihdam üzerindeki sosyal güvenlik primlerinin yüksekliği kayıt dışılığı artırıyor. Yeni yılda yürürlüğe girecek asgari geçim indirimi uygulamasından esnaf kesimi kapsam dışında tutuluyor.
     Ustalık belgesine sahip esnaf ve sanatkarlarımızın küçük işletmelerde sorumlu yönetici olması kabul edilmiyor. Resmi ve özel kuruluşlarca tacir ve sanayicilerden istenen belgelerin, esnaf ve sanatkarlar için meslek odalarınca verilmesinde sıkıntılar yaşanıyor."