• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN "Kamuoyu Yanıltılıyor"


 ANKARA- Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (APMD) tarafından düzenlenerek kamuoyuna açıklanan rapor ile yetkililerin ve kamuoyunun yanıltıldığını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “2002-2006 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde Türkiye’nin KDV gelirleri  67 milyar YTL değil, 146 milyar YTL’dir” dedi.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken tarafından hazırlanarak Ticaret ve Sanayi Bakanlığına sunulan “Perakendeciler Yasa Tasarısı Taslağının” ardından Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (APMD) yöneticileri tarafından sunulan raporu değerlendiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ Kendilerini maliyenin gişesi olarak tanıtan Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği sundukları rapor ile kamuoyunu ve bakanlık yetkililerini yanıltmaktadırlar” diye konuştu.  

“ÖDEDİKLERİ KDV ORANI YÜZDE 70.5 DEĞİL, YÜZDE 32”

2002 – 2006 yılları arasındaki 5 yıllık dönemde Türkiye’nin KDV gelirlerinin 67,1 milyar YTL değil, 146 milyar YTL olduğunu açıklayan TESK Genel Başkanı Palandöken, “Sadece 2005 ve 2006 yılında devletin toplam KDV geliri 71 milyar YTL’dir. İsteyen vatandaşlarımız, Maliye Bakanlığının internet sitesine girerek bu bilgileri her zaman kontrol edebilirler. Ayrıca, büyük marketlerin bu 5 yıllık dönemde ödediklerini iddia ettikleri KDV toplamı da toplam KDV gelirlerinin yüzde 70,5’i değil, yüzde 32’sidir. Bu açıklamalarla kamuoyu yanıltılmakta, Maliye Bakanlığı bürokratları da bu bilgilerle yanlış yönlendirilmektedir” şeklinde konuştu.

“KDV’Yİ VATANDAŞIMIZ ÖDÜYOR”

Katma Değer Vergisinin vatandaştan alınarak onların adına Maliye’ye yatırılan bir vergi olduğunu da hatırlatan Palandöken, “Bu vergiyi ödeyenler büyük mağazalar değil, vatandaştır. Büyük marketler her nedense vatandaştan toplayarak devlete yatırdıkları vergileri açıklıyorlar, ama kendi ödedikleri kurumlar vergisini hiçbir zaman açıklamıyorlar. Gerekçesine de vergi mahremiyeti diyorlar. Vatandaşın ödediği KDV’yi açıklarken vergi mahremiyeti yok, iş kendi ödedikleri vergileri açıklamaya gelince birden vergi mahremiyeti ortaya çıkıyor” dedi.