• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN " Esnafa Bir Yük Daha Geliyor"


ANKARA – Resmi Gazetede yayınlanan bir tebliğ ile internet ortamında verilecek beyannamelerin kapsamının genişletildiğini ve gerçek usulde vergilendirilen tüm esnaf ve sanatkarların beyannamelerinin internet ortamında gönderilme zorunluluğunun getirilmesine memnun olduklarını, ancak buna teknik altyapının yeterli olmadığını vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yasal olarak bir zorunluluk bulunmamasına rağmen, muhasebeci ya da mali müşaviri olmayan esnaf ve sanatkarlarımızın beyannameleri vergi dairelerince kabul edilmiyor” dedi.
Vergi beyannamelerini vermek için vergi dairelerine giden esnaf ve sanatkarların yaşadıkları sıkıntılar üzerine açıklama yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “On binlerce esnaf ve sanatkarımız bu uygulamadan mağdur olacak. Maliye bu tebliği mutlaka düzeltmelidir” diye konuştu.

ESNAF NE YAPACAĞINI ŞAŞIRDI

Esnaf ve Sanatkarların, kendi beyannamelerini internet üzerinden vergi dairelerine teknik altyapı olmadığı için göndermelerinin mümkün olmadığını kaydeden TESK Başkanı Palandöken, “Bu işlemi mutlaka serbest muhasebeci veya mali müşavirler aracılığıyla yapmak zorunda bırakmak, durumu iyi olmayan, kayıtlarını kendileri tutan esnaf ve sanatkarımıza yeni bir külfet getirecektir. Bir taraftan muhasebeci tutmak zorunda değilsin deniyor, diğer taraftan muhasebeci olmadan beyannameler kabul edilmiyor. Bunu anlamak mümkün değil” şeklinde konuştu.

23 Kasım’a kadar KDV beyannamelerinin verilmesi gerektiğini de hatırlatan Palandöken, bu kadar kısa zaman içerisinde esnafın bir muhasebeci tutmasının mümkün olmadığını ve on binlerce esnaf ve sanatkarın bu yüzden vergi cezası ödemek zorunda kalacağını sözlerine ekledi.

Ülkemizde teknolojik altyapının yeterince gelişmediğine de değinen Bendevi Palandöken, “İnternet ve bilgisayar üzerinden hizmet sunulmasına başlanması bizim için çok önemli. Bu gelişmeyi esnaf ve sanatkarımız adına memnuniyetle karşılıyorum. İnternet ortamında imkanı olan esnaf ve sanatkarlarımız beyannamelerini bu yolla vermeli, ancak internet ve bilgisayar kullanım imkanı olmayan esnaf ve sanatkarımız bundan muaf tutulmalıdır” dedi.