• E-Posta
  • Yazdır

PALANDÖKEN ;“Hipermarket Lobisi Bizleri Anlamak İstemiyor.”


METROGRUP Türkiye Temsilcisi Nurdan TÜMBEK’in basında çıkan açıklamalarına tepki gösteren Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi;

Sayın Tekeoğlu’nun açıklamaları göstermektedir ki, ya biz derdimizi anlatamıyoruz ya da hipermarket lobisi bizleri gerçekten anlamak istemiyor. Biz, ülkemizde Hipermarket Grosmarket olmasın demiyoruz. Bizim söylediğimiz büyük mağazaların kuruluş ve faaliyetlerinin Avrupa Birliği ve gelişmiş ülke normlarına uygun hale getirilmesidir. Bu konuda yürürlüğe konulmasını arzu ettiğimiz yasa, büyük mağazaların kapanmalarını değil, gelişmiş ülkelerdeki gibi kurulup faaliyet göstermelerini öngörmektedir.”

KONU ISRARLA SAPTIRILIYOR”

Büyük mağazaların, Avrupa’da olduğu gibi belirlenmiş saatler içerisinde faaliyette bulunmalarını istemenin yabancı sermaye düşmanlığı olarak değerlendirilemeyeceğinin altını çizen TESK Başkanı Palandöken, “Sayın Tekeoğlu’nun ısrarla konuyu saptırması ve kamuoyunu gerçek dışı açıklamalarla yönlendirmeye çalışması gerçekten üzücüdür. Yabancı Sermaye kuruluşları kendi ülkelerinde hangi koşullarda faaliyet gösteriyorlarsa Türkiye’de de aynı koşullarda faaliyet göstermelidirler. Kent merkezlerine kadar girerek kentsel yaşam kalitesini düşüren ve sorun yaratan büyük mağazaların çağdaş koşullarda faaliyet göstermelerini istemek ne zamandan beri yabancı sermaye düşmanlığı olmaktadır, bunu anlamak gerçekten zordur” diye konuştu.

            “GÖLGE ETMESİNLER YETER”

Tekeoğlu’nun Bakkallar için fon önerisinin sorunu saptırmaktan başka bir şey olmadığını kaydeden Bendevi Palandöken, “Başta Bakkal esnafımız olmak üzere Türk esnaf ve sanatkarı hiç kimseden karşılıksız yardım talep etmemektedir. Bizim talebimiz yardım fonlarından sadaka almak değildir. Kaldıki Sayın Tekeoğlu’nun yabancı sermaye yatırımı diye sığındığı kavram, sonuç itibariyle bir üretim değil hizmet sektörü faaliyetidir. Ülkemizin acil ve yaşamsal ihtiyacı tüketimi özendiren büyük alışveriş merkezleri değil, rekabet gücü olan katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimidir. Esnaf ve sanatkarımız Sayın Tekeoğlu’ndan ihsan istememekte yalnızca gölge etmemesini beklemektedir” şeklinde konuştu.