• E-Posta
  • Yazdır

ÇİÇEK'den PALANDÖKEN'e Ziyaret


 TESK Genel Merkezi'ndeki ziyarette Palandöken, Çiçek'e, esnaf ve sanatkarların sorunlarına ilişkin bilgi verdi.
    
    Esnaf ve sanatkarların aileleriyle birlikte Türkiye nüfusunun üçte birini oluşturduğunu ve bu kesimin son yaşanan iki ekonomik krizden en çok etkilenen kesim olduğu görüşünü dile getiren Palandöken, Çiçek'in ziyaretinden, ''sorunların çözümünde birlikte hareket edileceği anlamını çıkardıklarını ve yüzlerinin güldüğünü'' söyledi.
    
    Büyük marketlerin giderek yaygınlaştığını ve küçük esnaf ve sanatkarın bundan zarar gördüğünü savunan ifade eden Palandöken, öncelikle bu sorunun çözümlenmesini isteyerek, büyük mağazaların kuruluş ve faaliyetlerinin Avrupa ülkeleri benzeri kurallara bağlı olması gerektiğini kaydetti. Palandöken, bu konuda hazırladıkları ''Perakende Ticaret ve Esnaf ve Sanatkarlık Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'' taslağı çalışmasında önerilerini açık ve net bir şekilde dile getirdiklerini belirtti.
    
    Palandöken, esnaf ve sanatkarların sosyal güvenlikle ilgili sorunları bulunduğunu da kaydederek, Bağ-Kur'un gelirlerinin büyük bölümünün esnaf ve sanatkarlardan tahsil edildiği halde, Bağ-Kur'un yönetiminde esnaf sanatkarların temsil edilmediğini ifade etti.
    
    Esnaf ve sanatkarlara sağlanan kredi faizlerinin de cazip olmadığından yakınan Palandöken, faizlerin enflasyondaki düşüş paralelinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve küçük esnaf ve sanatkarların da devletin yatırım teşvik uygulamalarından yararlandırılması gerektiğini söyledi.
    
     -ÇİÇEK'İN KONUŞMASI-
    
     Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de ziyaretinin amacının ''eski dostum'' dediği Palandöken'i tebrik etmek olduğunu belirterek, yeni görevlerinde başarılar diledi.
    
    Esnaf ve sanatkarların önemini bildiğini ifade eden Çiçek, ''Esnaf tarihimizde ve kültürümüzde köşe taşıdır. Türk Milletinin ne kadar hoş değeri varsa bunu yaşatan esnaf ve sanatkardır'' diye konuştu.
    
    Türkiye'de hızlı bir değişiminin yaşandığına, mevzuat ve kurumların yeniden ele alındığına ve birçok reformun gerçekleştirildiğine işaret eden Çiçek, esnaf sanatkarın yapılan değişim çalışmalarına aktif katılımının, onların hukukunu korumak adına hükümetin de istediği bir davranış olduğunu kaydetti.
    
   Çiçek, sosyal güvenlik reformu gerçekleştirmeye çalıştıklarını, mesleki eğitimden kaynaklanan sorunların üzerine gittiklerini ve vergi mevzuatındaki sorunların çözümü için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ''Büyük ölçüde yasal düzenlemelerin yapılacağı bir dönemdeyiz. Meclis'in hemen karşısındaki TESK ile iyi bir işbirliği, sorunların önemli kısmını çözme imkanı sağlayacaktır'' dedi.
    
      Bakan Çiçek, Türk Ceza Kanunu'nun 301. maddesine ilişkin bir soruyu da ziyaretin anlamına aykırı olduğu gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.  TESK Genel Başkanı Palandöken, Çiçek ve beraberindekilere daha sonra TESK Sanat Galerisi'ndeki Atatürk fotoğrafları sergisini gezdirdi.