PALANDÖKEN, “YAZIN BEREKETİNİ KIŞA TAŞIMANIN TAM ZAMANI”
ANKARA- Hem bütçeye katkı sağlamak
hem de israfı önlemek adına kışlık hazırlıkların tam zamanı olduğuna dikkat
çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Mevsimsel değişiklikler, özellikle bu yaz döneminde hem yüksek sıcaklıklar
hem de kışlık kuru ve konserve malzemelerin hazırlanması açısından uygun bir
zaman dilimi sunuyor. Bu dönemde hem meyve hem de kuru domates, biber, patlıcan
gibi sebzelerin evde kurutulması, geleneksel yöntemlerle yapılan hazırlıkların
en verimli haliyle gerçekleştirilmesini sağlıyor. Üstelik şu anda fiyatların
bir miktar gerilemiş olması, bu hazırlıkların yapılmasını daha da cazip hale getiriyor.
Evde salça yapanlar, reçel ve konserve hazırlayanlar ya da meyve kurularından
şurup yapanlar için bu dönem büyük bir fırsat. Hazırlıklar, hem ailenin kışlık
ihtiyacını karşılıyor hem de israfı önleyerek ürünlerin zayi olmasının önüne
geçiyor. Bu yönüyle de önemli bir ekonomik katkı sağlıyor” dedi.
“KURU
VE KONSERVE ÜRÜNLERİN İHRACATTAKİ KATKISI ARTIYOR”
Kışlık ürünleri sadece tüketim için değil,
ihracat potansiyeli açısından da değerlendirmek gerektiğine vurgu yapan Türkiye
Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kışlık ürün hazırlığı
yalnızca hane halkı için değil, ülke ekonomisi açısından da önemli. Özellikle
kuru ve konserve edilmiş organik ürünler, dünya genelinde büyük talep görüyor.
Bu talep sayesinde ihracat kalemleri arasında yer alan bu ürünlerden yılda yaklaşık
2 milyar dolara yakın gelir elde ediliyor.
Organik
ürünlerin değeri yurtdışında çok daha yüksek. Talebin artmasıyla birlikte bu
yıl ihracat gelirlerinin iki katına çıkması bekleniyor. Bu da tarımsal üretimin
doğru değerlendirilmesiyle hem ev ekonomisine hem de ülke ekonomisine ciddi
katkılar sağlanabileceğini gösteriyor” ifadelerini
kullandı.
GENEL BAŞKANDAN
