PALANDÖKEN, “TÜM MESLEK DALLARI E-TİCARETE TAŞINACAK”

ANKARA- TESK A.Ş., “Esnafa Can Ver” sitesi ile e-ticaret alanında önemli bir protokol imzaladı. Bu protokol sayesinde esnafın piyasadaki müşteri yelpazesini genişletmesi, elektronik ortamda e-ticaret yapabilmesi, vatandaşa daha hızlı hizmet sunması ve yüksek komisyonlardan kurtulması amaçlanıyor.

Dünyada dijitalleşme ve ticaretin hızla geliştiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Artık dünyada dijitalleşme ve ticaret o kadar gelişti ki insanlar iş yerlerine gelip gitmek yerine platformlara sipariş vermek suretiyle ihtiyaçlarını giderebiliyor. Burada vatandaşın önemli bir kazancı, esnafın da vermiş olduğu yüksek komisyonlardan kurtulma projesidir. Bu üç alanda esnafın en çok ihtiyaç duyduğu, daha ziyade KOBİ’lerin ve küçük esnafın yararlanacağı bir site olacak” dedi.

-“HEM VATANDAŞ HEM DE ESNAF KAZANÇLI ÇIKACAK”

Hem vatandaşın hem de esnafın kazançlı çıkacağını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sitenin sağlayacağı üç temel hizmeti ise şöyle açıkladı, “Birincisi, dükkanının ve iş yerinin reklamı. İkincisi, kendi iş yerinde sattığı ürünlerin belirlenmesi ve bir rehber niteliğinde sunulması. Üçüncüsü ise yemek siparişleri. Bilindiği üzere yemek sektöründe komisyon oranları yüzde 40’lara kadar çıkabiliyor. Vatandaş da bu sistemden kazançlı çıkacak. Artık yüzde 40 daha pahalıya almak yerine yüzde 5, yüzde 8, yüzde 10 gibi daha düşük maliyetlerle alışveriş yapabilecek. Böylece hem esnafın sunduğu hizmet ön plana çıkacak hem de vatandaş daha ekonomik alışveriş yapacak.”

-“ESNAFIN GELİRİNİ ARTIRICI TEDBİRLER DEVREYE ALINACAK”

“Esnafa Can Ver” sitesinin kısa sürede tamamen açılacağını belirten Palandöken, “Bu site yapılan sözleşme doğrultusunda önümüzdeki ayın sonuna kadar tamamen açılmış olacak. Şu anda site aktif. Esnaf müracaat ederek hiçbir bedel ve maliyet ödemeden bu platforma katılabiliyor ve diğer şirketlerle rekabet edebiliyor. Esnafın tek başına karşılayamayacağı maliyetler bu sayede ortadan kalkacak. Hatta akıllı telefon, POS cihazı gibi araçları sermayesinden alamayan esnafa da bu site yardımcı olacak. Dolayısıyla hazırlıklar tamamlandıktan sonra üç alanda da (yemek, temel ihtiyaçlar, iş yerlerinden verilen siparişler) istifade edilecek. Bu proje; birincisi yemek, ikincisi temel ihtiyaç maddeleri ve zorunlu tüketim malları, üçüncüsü de iş yerlerinden verilen siparişler üzerinden e-ticaretin TESK A.Ş. ile birlikte yürütülmesini sağlayacak. Böylelikle hem vatandaşın ekonomisine katkı sağlanacak hem de esnafın gelirini artırıcı tedbirler devreye alınacak” diye konuştu.

-“UYGULAMA İLE KOMİSYON ORANLARININ DÜŞMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR”

Komisyon oranlarına dikkat çeken Palandöken, “Artık elektronik ortamda yüzde 40’a varan komisyon alan şirketler karşısında rekabet imkânı doğacak. Bu oranların yüzde 10’lara kadar düşmesi bekleniyor. Bilindiği üzere bu tür platformlar büyüdükçe yabancı şirketlere devrediliyor ve ülkemizin kaynaklarının dışarıya akmasına neden oluyor. Oysa bu sistem, esnafın kendi mahallesinde, sokağında, caddesinde ve memleketinde faaliyet göstermesine imkân tanıyacak. Bildiğiniz üzere 81 vilayet ve yaklaşık 950 ilçe var. Bu platform, buralarda esnafın e-ticarete katılımını sağlayacak. Günümüzde zincir marketler çoğalıyor, büyükşehirlerde ve şehir statüsündeki illerde AVM’ler kuruluyor. Esnafın dükkanına giren müşteri sayısı azalıyor. Bu platform ile yaklaşık 450 meslek dalında hizmet verilmesi mümkün olacak” şeklinde konuştu.

-“TÜM İHTİYAÇLARIN KARŞILANABİLECEĞİ GENİŞ BİR PLATFORM OLACAK”

Projenin esnafa büyük kolaylık sağlayacağını vurgulayan Palandöken, “Sitede esnaf hem güvenilir hem daha uygun fiyatlı bir ortamda rekabet edebilecek, hem de kendi iş yerinde ailesiyle birlikte ürettiği ürünlerini teşhir etme imkânı bulacak. Bilindiği üzere esnafın reklam için büyük maliyetlere katlanması mümkün değil. Bu site aracılığıyla hem tanıtımını hem fiyatlarını paylaşabilecek ve vatandaş da güvenip tanıdığı sitelerden, en yakındaki esnaftan alışveriş yapabilecek. Değişen dünya şartlarında artık herkes zaman darlığı nedeniyle dijital alışverişi tercih ediyor. Ancak mevcut sitelerin güvenilirliği ve yüksek komisyon oranları esnafın işini aksatıyor. Bu yeni site, tüm alanları kapsayacak. Evinizde musluğunuz bozuldu, anahtarınız kayboldu, konfeksiyon ihtiyacınız oldu, çocuğunuza çorap veya ayakkabı alacaksınız. Temizlik malzemeleri, temel gıda, sebze, meyve, et ve kasap ürünleri, lokanta hizmetleri… Tüm bu ihtiyaçların karşılanabileceği geniş bir platform olacak. Ben başarılı olacağını umuyorum. Esnafın da buna özen göstermesiyle, vatandaşın rekabet edilebildiğini görmesiyle ve iş yerlerinin bu sistem sayesinde güzel bir ticaret dönüşümü yaşamasıyla birlikte ‘Esnafa Can Ver’ sitesinin önemli bir proje olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.