ANKARA- Kurban Bayramı öncesinde özellikle büyükşehirlerde artan
nüfus göz önünde bulundurularak modern ve hijyenik kurban kesim alanlarının
yaygınlaştırılması gerektiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Kurban Bayramı artık yaklaşıyor. Bazı
şehirlerde kurban çadırları kurulmaya başlayacak. Burada önemli olan ise kurban
kesiminde dikkat edilmesi gereken hususların, hem yerel yönetimler hem de
hijyen açısından sağlık kontrolleriyle veteriner hekimler tarafından yapılan
hayvanların satışıyla ilgili tedbirlerin alınmasıdır. Kurban yerleri daha
kontrollü gibi görünse de hijyen açısından orada çalışacak, işlemi yapacak
acemi kasaplar gerçekten vatandaşlara eziyet çektirebiliyor. Bu önemli bir
konu. Kurban vecibesini yerine getirecek olanlar için etlerin düzgün şekilde
parçalanıp dağıtımdaki sorunların giderilmesi için tedbirlerin alınması gerekli”
dedi.
-“KURBAN KESİMİNDE PROFESYONEL KASAPLAR YER ALMALI”
Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 850 bin büyükbaş, 2.8 milyon
ise küçükbaş kurban kesiminin gerçekleştiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve
Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bu yıl kurban
sayısında geçen yıla benzer bir bekleyiş var. Bu sebeple hem hijyen
kontrollerinin sağlanması hem de vatandaşların rahatlıkla bu ibadeti yerine
getirebileceği alanların hazırlanması gerekiyor. Bu bağlamda bazı
şehirlerimizde randevu sistemleri mevcut. Ancak vatandaşlar bu durumdan
rahatsız olabiliyorlar, sabah akşam orada beklemek zorunda kalıyorlar. Aynı
şekilde, etlerin parçalanması veya sokaklarda 'ben kasabım' diyenlerin hijyen
kurallarına uygun olmayan şekilde hayvan kesmesi hem deriyi ziyan edebiliyor
hem de hayvanlara eziyet edebiliyor. Dolayısıyla bu işlerin profesyonelce
yapılması gerekiyor. Mümkünse kurban kesimi yapılacak merkezlerde modern
ekipmanlarla kesim yapılmasını sağlayacak tedbirlerin alınması da önemli. Bu
tedbirler olmadığı zaman insanlar kendi imkanlarıyla bahçelerinde kesim yapmak
zorunda kalabiliyorlar. Sokak kasaplarına sertifikası olmayan, hijyen
kurallarına uymayan kişilerin para kazanmak amacıyla hayatlarında hiç bıçak
kullanmamışken 'ben kasabım' demeleri ise çok büyük risk taşımaktadır. Aynı
şekilde parçalama işlemi için gerekli masa ve bıçaklar gibi çeşitli ekipmanlar
da mevcut değil” diye konuştu.
-“BELEDİYELER
RANDEVULU KESİM SİSTEMLERİNİ YAYGINLAŞTIRMALI”
Yerel yönetimlerin kurban kesimini
hizmet olarak yapması gerektiğini ifade eden Palandöken, “Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlarımız ibadetlerini bir an önce
yerine getirme gayreti içinde oluyor. Ancak bayram ziyaretleri, yoğunluk ve
plansızlık nedeniyle zaman zaman hayvanlara eziyet edilmesi gibi olumsuz
durumlarla karşılaşıyoruz. Kurban fiyatlarının oldukça yüksek olduğu bu
dönemde, etlerin israf olmaması adına kesim işlemlerine azami dikkat
gösterilmesi gerekiyor. Kesim alanlarının hazırlanmasında en önemli sorumluluk
yerel yönetimlere düşüyor. Bu alanlarda su temini, caraskal sistemleri gibi
temel ihtiyaçların eksiksiz olması büyük önem taşıyor. Temennimiz, bu bayramda
bu tür sorunlarla karşılaşmamamızdır. Vatandaşların oturabileceği alanların
oluşturulması, kesim alanlarının temiz tutulması ve sağlık personelinin hazır
bulunması da oldukça önemlidir. Kurban kesiminin sertifikalı ve işin ehli
kişilerce yapılması, hem hayvanların gereksiz acı çekmesini önler hem de sağlık
ve hijyen açısından güvence sağlar. Bu süreçte hem vatandaşlarımızın, hem
hayvanların hem de kesimi gerçekleştiren kişilerin yaşayabileceği sıkıntıların
en aza indirilmesi için gerekli tüm tedbirlerin alınması gerekir. İnşallah bu Kurban
Bayramı'nda ‘et zayi oldu’ gibi olumsuz söylemlerle karşılaşmayız. Şimdiden
herkesin Kurban Bayramı’nın hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde
konuştu.