Mevzuat  >> Genelgeler >> 1994 Yılı >>76 Nolu Genelge 15.08.1994 ( Esnaflik Belgesi hk. )

 

                   
  

Bilindiği üzere,3308 Sayılı Kanun kapsamı dışında kalan il ve meslek dallarında yapılacak uygulama ve verilecek belgelerin dağıtımına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik 20 Ekim 1993 tarih ve 21734 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yönetmeliğe göre,

a) Müktesep hak sahiplerine doğrudan verilecek belgelere ilişkin düzenleme Konfederasyonumuzun 29.11.1993 tarih ve 84 sayılı genelgesi ile,

b) 20 Ekim 1993 tarihinden sonra mesleğe gireceklere sınavla verilecek belgelere ilişkin düzenleme Konfederasyonumuzun 22.02.1994 tarih ve 26 sayılı genelgesi ile,

c) Şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan şoför esnafına verilecek Ticari Taşıt Kullanma Belgesine ilişkin düzenleme ise Konfederasyonumuzun 05.07.1994 tarih ve 66 sayılı genelgesi ile bütün alt teşkilata ulaştırılmış,uygulama başlatılmıştır.

Alt teşkilatımız gerek ilgili yönetmelik ve gerekse Konfederasyonumuzca belirlenerek genelgelerle duyurulan uygulamalarını devam ettirmişlerdir.Bu uygulamalarda meslek ayrımı yapılmadan,ticari taşıt kullanan sürücülerin dışında kalan ve uygun şartları taşıyan bütün üyelerimize TESK Kalfalık ve TESK Ustalık Belgesi düzenleme yoluna gidilmiştir.

Yasa ve yönetmeliklere göre hazırlanmış olmasına rağmen,Konfederasyonumuza ulaşan bilgilerden,kalfalık ve ustalık ünvanlarının kullanılmadığı bazı meslek dallarında TESK KALFALIK ve TESK USTALIK BELGELERİ'nin verilmesinin uygun düşmediği bu gibilere verilecek mesleki belgelerin bir başka isimle düzenlenmesi gerektiği anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili olarak Konfederasyonumuzca, ilgili Yönetmeliğin 19 uncu maddesi uyarınca gerekli çalışmalar yapılmış ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın da uygun görüşü alınarak el becerisi gerektirmeyen esnaf mesleklerinde çalışan üyelerimize verilecek mesleki belgelerin "Esnaflık Belgesi" adıyla düzenlenmesine karar verilmiştir.

Buna göre, daha önce odalarımızca düzenlenmekte olan;

a) TESK Kalfalık,

b) TESK Ustalık,

c) Ticari Taşıt Kullanma Belgelerine bir de "Esnaflık Belgesi" ilave edilmiştir.

Bu belgelerin düzenlenmesinde aşağıda belirtilen esaslara uyulacaktır.

1. El becerisi gerektiren Ekteki 1. listedeki sanatkar mesleklerinde,TESK Kalfalık ve TESK Ustalık Belgelerinin düzenlenmesine daha önce belirlenmiş olan esaslar çerçevesinde devam edilecektir.

2. Esnaflık belgesi esnaf mesleklerinde yani el becerisi gerektirmeyen Ekteki 2.listede belirtilen mesleklerde çalışan üyelerimiz için düzenlenecektir.

3. Ekli listelerde yer almayan mesleklerde çalışmakta olan üyelerimize hangi meslekteki belgenin verileceği,Konfederasyonumuza sorulacak verilen cevap çerçevesinde uygulama yapılacaktır.

4. Esnaflık Belgeleri tek seviyede odalarca yapılacak sınav sonucunda başarılı olanlara verilecektir.Esnaf mesleklerinde çalışmakta olan veya çalışmak isteyan bütün üyelerimiz bu sınava katılacaklardır.Sınav tek seviyede olduğu için 100 puan üzerinden en az 50 puan alanlar başarılı sayılacaklardır.

Karma odalara üye olan ve esnaf mesleğinde iştigal eden üyeler için oda tek sınav yapacaktır.Özellik arzeden bazı mesleklerde gerekli görülmesi halinde ve Birliğin bilgisi doğrultusunda odalarca ayrı sınav yapılabilecektir.Sınavlar,Konfederasyonumuzca hazırlanacak kılavuz kitaptan faydalanılarak yazılı olarak yapılacaktır.Kılavuz kitabın hazırlık çalışmalarına konfederasyonumuzca başlanmıştır.

Sınavla ilgili işlemlerde ilgili Yönetmelik ve sınavlı uygulamaya ilişkin konfederasyonumuzca gönderilen başta 26 sayılı genelge olmak üzere gönderilen genelgelerde belirlenen genel esaslara uyulacaktır.

Sınavlar bu esaslara göre kurulmuş sınav komisyonlarınca yapılacaktır.Karma odalarda esnaflık sınavını yapacak komisyona sanatkar mesleğinden gelen komisyon üyeleri yerine esnaflık mesleğinden gelen üyeler dahil edilecektir.

5. Yukarıda sözü edilen, sözkonusu kılavuz kitapta genel meslek ahlakı, genel meslek kuralları, müşteri ilişkileri, örnek soru bankası v.b. bilgiler yer alacaktır.Konfederasyonumuzca kitabın hazırlığına başlanmıştır.

Kitapta yer almasını istediğimiz diğer hususların ve esnaflık mesleklerine ilişkin olarak sınavlarda sorulabilecek soru örneklerinin tesbitinde teşkilat görüş ve önerilerine itibar edilecektir.

Esnaflık meslek dallarında yapılacak sınavlarda yararlanılmak üzere federasyon ve birliklerimizin esnaflık mesleğinde iştigal eden ihtisas ve karma odaların bu husustaki görüşlerini derleyerek en geç 15 Eylül 1994 tarihine kadar konfederasyonumuza göndermeleri önemle gerekmektedir.

Odalarımızın bu çalışmaya itibar etmeleri,kılavuz kitapta iştigal ettikleri esnaflık meslek dalına ilişkin bilgi ve örnek soruların yeralmasına yardımcı olacaktır.Hiç şüphe yoktur ki, odalar bu çalışmaya yaptıkları katkılar çerçevesinde hazırlanacak kitaptan memnun kalacaklardır.

Her odanın kılavuz kitapta kendi meslek dalına ilişkin yapacağı katkıyı oda yönetim kurulları, oda bünyesinde kurulan Meslek Eğitimi Danışmanlığı Birimine yaptırabileceklerdir.Odalardan ulaştırılan görüşler Birlik ve Federasyon Meslek Eğitimi Danışmanlığı Birimlerinde gözden geçirilerek derlenecek ve Konfederasyonumuza bildirilen tarihe kadar ulaştırılacaktır.

Kılavuz kitap hazır oluncaya kadar alt teşkilat Esnaflık Belgesi sınavlarını kendi imkanları ile yapacaktır.Kitap hazır olduktan sonra ise sınavlar kitaptan yararlanılarak yapılacaktır.

6. Esnaf mesleklerinde daha önce verilmiş olan TESK Kalfalık ve TESK Ustalık ve Geçici İşyeri Açma Belgeleri geçerli olacaktır.Bu belgeler belirli bir süre içinde Esnaflık Belgeleri ile değiştirilecektir.Bir esnaf mesleğinde faaliyet gösteren kişi bu güne kadar ister kalfalık ister ustalık sınavına girmiş olsun,bir sınava girmiş olması yeterli sayılarak,kendisine Esnaflık Belgesi verilecektir.

Gerek esnafımıza ve gerekse odalarımızı rahatlatacak olan yeni düzenleme ile ilgili olarak daha önceki uygulamaya göre Ustalık ,Kalfalık yada Geçici İşyeri Açma Belgesi olan ancak yeni uygulama çerçevesinde Esnaflık Belgesi yeterli olan esnafa konunun iyi anlatılması,mağdur edilmemesi çok büyük önem taşımaktadır.

7. Milli Eğitim Bakanlığı'nca onaylanmış olan Esnaflık Belgesi belirli bir adreste faaliyet gösterenler için duvara asılacak ebatta ve tablo şeklinde, seyyar çalışanlar için ise cüzdan şeklinde düzenlenmiştir.Şekilleri farklı olmakla beraber,sağladıkları hak ve yetkiler bakımından her iki belge arasında hiç bir fark bulunmamaktadır.

Konfederasyonumuz sözkonusu iki Esnaflık Belgesini (Tablo- Cüzdan) ayrıca sınavlı ve sınavsız olmak üzere ayrı ayrı renklerde bastırmıştır. Cüzdan şeklinde olan Esnaflık Belgelerinden gri rankte olanlar sınavlı Esnaflık Belgesi olup bir esnaf mesleğine 20 Ekim 1993 tarihinden sonra girenlerden seyyar çalışan yada çalışacak olanlara yapılacak sınav sonucunda verilecektir.Turuncu renkte olanlar ise sınavsız Esnaflık Belgesi olup seyyar çalışan müktesep hak sahiplerine verilecektir.Tablo şeklinde olan Esnaflık Belgelerinden zemini açık mavi renkte olanlar sınavlı Esnaflık Belgesi olup yine bir esnaf mesleğine 20 Ekim 1993 tarihinden sonra girenlerden yerleşik bir işyerinde çalışan yada çalışacak olanlara yapılacak sınav sonucunda verilecektir.Zemini turuncu renkte olanlar ise sınavsız Esnaflık Belgesi olup yerleşik bir işyerinde çalışan müktesep hak sahiplerine verilecektir.

Sözkonusu belgeler Konfederasyonumuzca bastırılmıştır.Alt teşkilatın konfederasyonumuzdan Esnaflık Belgesi talep ederken,istedikleri belgelerin tablo mu yoksa cüzdan mı olduğunu belirtmesi gerekmektedir.Belge öenekleri ekte gösterilmektedir.Alt teşkilatımız 20 Ağustos 1994 tarihinden itibaren birlikler kanalıyla Konfederasyonumuzdan Esnaflık Belgesi uygulamasında kullanılan belge ve diğer evrakları isteyebileceklerdir.

8. Odalarca Esnaflık Belgesi dağıtılırken yapılacak başvurular,Esnaflık Belgesi Başvuru Kayıt Defterine (Ek:11) kaydedilecektir.Oda sınav komisyonunca yapılacak sınavda başarılı olanlara ve müktesep hak sahiplerine verilecek belgeler Esnaflık Belgesi Almaya Hak Kazananlar Defterine (Ek:12) işlenecektir.Esnaflık belgesi uygulamasına başlanılmadan önceki tarihlerde esnaf mesleğinde çalıştığı halde Ustalık Belgesi almış olanların belgeleri Esnaflık Belgesi ile değiştirilirken bu belge de Esnaflık Belgesi Almaya Hak Kazananlar Defterine işlenecek,ancak daha önce verilen Ustalık Belgesi iptal edilecek,Ustalık Belgesi Almaya Hak Kazananlar Defterinden ilgili bölümün üzeri çizilerek kişiye ait kısındaki "Açıklama" bölümüne "Esnaflık belgesi ile değiştirildi." ibaresi yazılacaktır.

Aynı durum kalfalık sınavına girerek Kalfalık Belgesi alanlar için de geçerli olacaktır.Yani Kalfalık Belgesi sahibi olanların belgeleri de Esnaflık Belgesi ile değiştirilecektir. Aynı kayıt düzeltmeleri Kalfalık Belgesi Almaya Hak Kazanlar Defterinde de yapılacaktır.Esnaflık Belgesi sınavının tek seviyeli olması ve sadece yazılı yapılması sabebiyle bu uygulama için ayrıca Esnaflık Belgesi Yazılı Sınav Sonuçları Listesi (Ek:13) hazırlanmıştır.

Bu belgenin kullanım esasları 26 sayılı genelgemizde belirtilen Ustalık ve Kalfalık Sınavları Yazılı ve Sözlü Sınav Sonuçları Listesi (Ek:10) ile aynıdır.

9. Bu uygulamada kullanılacak Esnaflık Belgesi Başvuru Defteri ve Esnaflık Belgesi Almaya Hak Kazananlar Defteri sınavlı ve sınavsız uygulama için ortak kullanılacaktır.

10. Uygulamada kullanılacak belge ve defter fiyatları ise ekteki listede belirlenmiştir.Kullanılacak belge ve evraklar şunlardır.

a) Esnaflık Belgesi (sınavlı-sınavsız :Tablo şeklinde)

b) Esnaflık Belgesi (sınavlı-sınavsız :Cüzdan şeklinde)

c) Esnaflık Belgesi Başvuru Defteri

d) Esnaflık Belgesi Almaya Hak Kazananlar Defteri

e) Esnaflık Belgesi Belgesi Sınav Sonuçları Listesi

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederiz.

 

Hasan Özcan

Derviş GÜNDAY

GENEL SEKRETER

GENEL BAŞKAN

  
 

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu
Adres : Tunus Caddesi No: 4 06680 Bakanlıklar - Ankara
Tel : 0312- 418 32 69 (Pbx)      Fax: 0312- 425 75 26
info@tesk.org.tr