Türkiye Kasaplar,
Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu tarafından
Konfederasyonumuza gönderilen 20/07/2018 tarihli ve 2018/76 sayılı yazıda
özetle;
“Kurban vecibesini
yerine getirecek vatandaşlarımızın hijyenik ve sağlıklı bir
şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve halk sağlığının korunması amacıyla,
etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin et ve et ürünleri konusunda
faaliyet gösteren kayıt ve onay kapsamındaki işyerleri tarafından yapılmasının
sağlanması, bu konuda denetimlerin sıklaştırılması ve sonuçların genel
müdürlüğe (Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi) üzerinden raporlanabilmesi için elde
edilen bilgilerin hızlı ve doğru bir şekilde sisteme girilmesinin istendiği”
ifade edilmektedir.
Aynı yazıda; “Sıcaklık ve iklim
şartları nedeniyle bu yıl kurban kesimlerinde risk faktörüne daha da çok dikkat
edilmesi gerektiği” vurgulanmaktadır.
Hayvan kesimi, kesimi takiben
etlerin parçalanması ve saklanması ile sağlıklı ve hijyenik koşullarda kıyma
çekimi konularında;
-
Kesim yerlerinde yeterli
hassasiyetin gösterilmesi, Kesim kirliliğine mahal vermeyecek şekilde etlerin
parçalanması,
-
Yeterli soğutma yapıldıktan sonra, kesim
sıcaklığındaki etin parçalanıp naylon torbalara veya plastik kovalara
konulması,
-
Sokak ortasında veya
uygun olmayan yerlerde hayvan kesiminin yapılmaması, et üzerinde ön temizleme işleminin yapılarak, bakımsız ve paslı makinalarla
hijyenik olmayan şartlarda kıyma çekilmemesi,
Hususlarına dikkat çekilmektedir.
Bu tedbirlerin hayata
geçirilmesini teminen;
Kasaplar Odalarımızın bulunduğu
illerimizde, bu odalarımızın yöneticilerinin Tarım ve Orman Bakanlığı İl
Müdürlükleri, Yerel Yönetimler ve diğer ilgili kamu idareleri ile yapacakları
görüşmelerde kendilerine destek verilmesi, Kasaplar Odası olmayan illerimizde
Karma Odalara kayıtlı kasap esnafımıza da, bu konulardaki talep ve istekleri
ile ilgili olarak birliklerimizce yardımcı olunması ve konunun yazılı ve görsel
basınla paylaşılarak canlı tutulması uygun, gerekli ve yararlı görülmektedir.
Bilgi ve gereğini rica ederiz.
EKİ: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve
Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 23/08/2017 tarihli ve E.2116021 sayılı yazısı (1
adet, 1 sayfa)
|