Mevzuat  >> Genelgeler >> 2017 Yılı >> 090 Nolu Genelge 01.12.2017 (TGK-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ)

AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ

Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 01 Aralık 2017 tarihli ve 30257 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğ Konfederasyonumuzca incelenmiş olup, esnaf ve sanatkarlarımızı ilgilendiren hususlar aşağıda belirtilmiştir.

Buna göre;

Kurutulmuş ekmekler, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerleri Tebliğ kapsamında olmamakla birlikte, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen ekmekler Tebliğ kapsamına alınmıştır.

Dondurulmuş hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş, yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine uyması gerekecektir.

Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018'den itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10'ar gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecektir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri muhtelif ağırlıklarda üretilebilecektir.

Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2’ye kadar eksik tolerans değeriyle üretilecektir.

Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz metodu ise şöyle uygulanacaktır:

"Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacaktır. Tartılan ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol Raporu'na yazılacaktır. Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması halinde numune alınmayacaktır.

Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine hemen idari yaptırım uygulanmayacaktır. Tebliğ’le belirlenen yeni prosedüre göre, gıda işletmesinden en az altı adet ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden sonraki 6 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılacaktır. Fırın saatinden sonraki ilk 2 saat içerisinde ekmek numunesi alınamayacaktır. Laboratuvar, "0,1" gram hassasiyette dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacaktır. Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecektir. Tartım sonuçlarına göre uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet analizi yapılacaktır. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden hesaplanacaktır."

 

Tebliğin yayımından önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ekmek gramajı ile ilgili düzenlemelere bir ay içinde uyacaktır. Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe girecektir.

Bilgilerinizi ve söz konusu Tebliğin titizlikle incelenerek bağlı odalarınız aracılığıyla ilgili esnaf ve sanatkarlara duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.



EKLER:
Ek-1 Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ



Naci SULKALAR

M. Burhan AKSAK

GENEL SEKRETER

GENEL BAŞKAN VEKİLİ

 

Genelgenin orjinal görüntüsü ve varsa ekleri için tıklayınız.

 

 

 
 


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu
Tunus Cad. No:4 06680 Bakanlıklar / ANKARA
Tel: 0312 418 32 69 Fax: 0312 425 75 26
info@tesk.org.tr