Türk Gıda
Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
01 Aralık 2017 tarihli ve 30257 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Söz konusu
Tebliğ Konfederasyonumuzca incelenmiş olup, esnaf ve sanatkarlarımızı
ilgilendiren hususlar aşağıda belirtilmiştir.
Buna göre;
Kurutulmuş ekmekler, yufka, bazlama, pide, simit ve benzerleri Tebliğ
kapsamında olmamakla birlikte, dondurulmuş hamur teknolojisiyle üretilen
ekmekler Tebliğ kapsamına alınmıştır.
Dondurulmuş hamur teknolojisiyle veya farklı metotlarla üretilen pişmemiş,
yarı pişmiş veya soğutulmuş, son pişirme işlemi henüz yapılmamış ürünlerin
özelliklerinin, son pişirme işlemi tamamlandıktan sonra tebliğ hükümlerine
uyması gerekecektir.
Halen 250 gram ağırlıktan başlamak üzere 50'şer gram artırılarak piyasaya
sunulan ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi
hamur ekmekleri, 1 Ocak 2018'den
itibaren en az 200 gram ağırlıktan başlayarak 10'ar gram artırılmak suretiyle
piyasaya arz edilecektir. Toplu tüketim yerleri için çeşitli sözleşme ve
taahhütler çerçevesinde üretilen, doğrudan tüketiciye arz edilmeyen ekmek,
kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri
muhtelif ağırlıklarda üretilebilecektir.
Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünler ağırlıkça yüzde 2’ye kadar eksik tolerans
değeriyle üretilecektir.
Ağırlık kontrolü denetimlerinde gerçekleştirilen numune alma ve analiz
metodu ise şöyle uygulanacaktır:
"Ambalajsız piyasaya arz edilen ürünlerin ön ağırlık kontrolü, denetim
yapılan işletmede en az altı adet ekmek üzerinden yapılacaktır. Tartılan
ekmeklerin toplam ağırlığı, tartılan ekmek sayısına bölünerek ortalama ağırlık
hesaplanacak ve yapılan ön ağırlık kontrolünün sonuçları Resmi Kontrol
Raporu'na yazılacaktır. Ön ağırlık kontrolünde ortalama ağırlığın uygun olması
halinde numune alınmayacaktır.
Ön ağırlık kontrolünün sonuçlarında uygunsuzluk görülürse gıda işletmesine
hemen idari yaptırım uygulanmayacaktır. Tebliğ’le belirlenen yeni prosedüre
göre, gıda işletmesinden en az altı adet ekmek numune alınarak, fırın çıkış saatinden
sonraki 6 saat içerisinde laboratuvara ulaştırılacaktır. Fırın saatinden
sonraki ilk 2 saat içerisinde ekmek numunesi alınamayacaktır. Laboratuvar,
"0,1" gram hassasiyette dijital kalibreli teraziyle ölçüm yapacaktır.
Tartım sonuçlarına göre ortalama ağırlığın uygun olması halinde tespit edilen
değerler, analiz sonucu olarak kabul edilecektir. Tartım sonuçlarına göre
uygunsuzluk görülmesi durumunda, her ekmek için ayrı ayrı tartım ve rutubet
analizi yapılacaktır. Rutubet oranı baz alınarak, ekmek ağırlığı yeniden
hesaplanacaktır."
Tebliğin yayımından önce
faaliyet gösteren gıda işletmecileri, ekmek gramajı ile ilgili düzenlemelere
bir ay içinde uyacaktır. Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde yürürlüğe
girecektir.
Bilgilerinizi
ve söz konusu Tebliğin titizlikle incelenerek bağlı odalarınız aracılığıyla
ilgili esnaf ve sanatkarlara duyurulması hususunda gereğini rica ederiz.
EKLER:
Ek-1 Türk Gıda
Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ