Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma
ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından
Konfederasyonumuza gönderilen yazıda; Türk Gıda
Kodeksi-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğine göre ekmek
üretiminin 300gr’dan başlamak sureti ile yapılmasına
izin verildiği halde, bazı ekmek üreticilerinin Tarım
İl Müdürlüklerinden gerekli izinleri alarak, ekmek
çeşidi adı altında 150, 200, 250 gr ekmek üretimi
yaptıklarının bildirildiği ifade edilmiştir.
Bu çerçevede, gerek tüketicinin
yanıltılmaması, gerekse haksız rekabetin önlenmesi
açısından yaygın olarak tüketimi yapılan ekmek ve
ekmek çeşitlerinin uygun şartlarda ve mevzuata uygun
olarak üretilmesi için gerekli tedbirlerin alınması
konusunda teşkilatımızın bilgilendirilmesi talep
edilmektedir.
Bilindiği
üzere, “Türk Gıda Kodeksi
Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik
Yapılması Hakkında Tebliğ”
27 Haziran 2008 tarihli ve 26919 sayılı Resmi
Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Söz konusu
tebliğ ile; 15/2/2002 tarihli ve 24672 sayılı Resmî
Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Ekmek ve Ekmek
Çeşitleri Tebliğinin, “Ürün Özellikleri” başlıklı 5
inci maddesinin 3 üncü bendinin ( b) alt bendinin;
“b) Ekmek, en az 300 gram
ağırlıktan başlayarak 50’şer gram arttırılmak
suretiyle piyasaya sunulur. Toplu tüketim yerleri için
çeşitli sözleşme ve taahhütler çerçevesinde üretilen,
doğrudan tüketiciye sunulmayan ekmekler muhtelif
ağırlıklarda üretilebilir. Ekmek çeşitleri muhtelif
ağırlıklarda üretilebilir."
şeklinde değiştirildiği, 27 Haziran
2008 tarihli ve 65 sayılı genelgemiz ile daha önce
teşkilatımıza duyurulmuştu.
Ekmek üretimi konusunda uyulması
gereken mevzuat hükümlerinin bağlı odalarınız
aracılığı ile ilgili esnaf ve sanatkarlara tekrar
duyurulması zorunlu ve gerekli görülmektedir.
Bilgi ve gereğini önemle rica
ederiz.
|