Mevzuat  >> Genelgeler >> 2009 Yılı >>018 Nolu Genelge 27.02.2009 (Sigortalılığın Durdurulması)

TEŞKİLAT VE İLGİLİ KURULUŞLAR MÜDÜRLÜĞÜ

               İlgi : 16 / 06 / 2008 tarih ve 60 sayılı genelgemiz

             İlgide kayıtlı genelgemiz ile; Bağ-Kur Kanununa göre zorunlu sigortalı olarak tescilleri yapıldığı halde,  beş yıldan fazla prim borcu bulunanların,  prim borçlarını, 6 ay içerisinde ödememeleri halinde, sigortalılıklarının durdurulacağı  belirtilmişti.

            İlgili Tebliğ,  14/01/2009 tarihinde yayımlanmış ve başvuru süresi 02/02/2009 tarihinde başlamıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun  konuya ilişkin açıklamalı genelgesi Konfederasyonumuzun web sayfasına konulmuştur.

            Sigortalılığını Durdurabilecekler

            Yapılması gereken işlemler ile önemli hususlar ana hatları ile aşağıda açıklanmıştır.

            -30/04/2008 tarihi itibariyle beş yılı aşan süreye ilişkin prim borcu bulunan sigortalılar veya bunların hak sahipleri,

-1479 sayılı Kanuna göre sigortalılık tescilleri yapılanlar (yani bir  Bağ no.su  bulunanlar)  ile sigortalılığı halen devam eden veya sona eren sigortalılar,

 -Daha önce prim borçları yapılandıranlardan; yapılandırması 03 Ağustos 2009 tarihine kadar bozulan sigortalılar,

 03 Ağustos 2009  tarihine  kadar,  Kuruma  başvurarak,  sigortalılıklarının durdurulmasını talep edebilecekler ve bu döneme ilişkin Bağ-Kur prim borçlarını ÖDEMEYECEKLERDİR. 

Sigortalılığın durdurulduğu bu süre,  toplam çalışılan gün sayısına ilave edilmeyecek yani sigortalılık süresinden sayılmayacaktır.

Sigortalılığın durdurulmasını talep eden bu sigortalıların, 30/04/2008 tarihinden sonra çalışmalarının bulunması halinde, sigortalılıkları 01/05/2008 tarihinden itibaren yeniden başlatılacaktır.

30/04/2008 tarihi itibariyle 60 AY VE ALTINDA  prim borcu bulunan sigortalıların,    sigortalılıkları durdurulmayacaktır.

Sigortalılığı durdurulanlar;   daha sonraki tarihlerde Kuruma müracaat ederek,  durdurulan sürelerin karşıladığı prim borcunu ödemeleri halinde, bu süreleri sigortalılık süresi olarak değerlendirilebileceklerdir.   

            Vergi Kaydı Olmayan Sigortalılar

Bilindiği üzere; 5362 sayılı Kanunun geçici 3 üncü maddesinin dördüncü fıkrası gereği;  Oda üyeliğine istinaden Bağ-Kur sigortalısı  olan, ancak 5362 sayılı  Kanunun yürürlüğe girmesiyle üyelik şartlarını taşımadıkları için oda üyelikleri sona erenlerin, sigortalılıkları, yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla devam etmekte idi.           Bu sigortalılar, Kuruma müracaat ederek sigortalılıklarının durdurulmasını talep ettikleri takdirde,  tekrar sigortalı olabilmek için vergi mükellefiyetlerinin  bulunması şartı aranacaktır.

Beş Yılı Aşan Prim Borcunun Öğrenilmesi

Sigortalılar borçlarını www.sgk.gov.tr adresinden  sosyal güvenlik sicil numarası ya da Bağ-Kur numarası ile öğrenebilecekleri gibi sosyal güvenlik il müdürlükleri veya sosyal güvenlik merkezlerine müracaat ederek de borçlarını öğrenebileceklerdir

Sigortalılardan Alınacak Belgeler ve Diğer İşlemler

01/02/2009 ile 03/08/2009 tarihleri arasında altı aylık süreyi beklemeksizin sigortalılık sürelerini durdurma talebinde bulunanlar (Ek-1)’deki sigortalılık durdurma dilekçesi ile sigortalılıkları durdurulanların bu süreleri yeniden ödemek için talepte bulunmaları halinde (Ek-2)’de yer alan dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat edeceklerdir.

Bilgilerinizi ve bağlı odalarınız aracılığıyla esnaf ve sanatkarlarımıza ivedilikle duyurulması hususunda gereğini önemle  rica ederiz.           

Naci SULKALAR

Bendevi PALANDÖKEN

GENEL SEKRETER

GENEL BAŞKAN

 

Genelgenin orjinal görüntüsü için tıklayınız.

EKLER:

Ek1: Sigortalılık Durdurma Dilekçesi

Ek2: Yeniden Değerlendirme Dilekçesi
 

BAĞ-KUR Sigortalılığının Durdurulmasına İlişkin Genelge


Bilgi
Federasyonlara
 

 
   

TÜRKİYE ESNAF ve SANATKARLARI KONFEDERASYONU

Adres : Tunus Caddesi  No: 4  Bakanlıklar / ANKARA
Tel : 0312 418 32 69 (Pbx)        Fax : 0312 425 75 26 
 e-mail: info@tesk.org.tr